Intervija ar Benitu Ozolu

Katru gadu kopsapulcē tiek ievēlēts jauns Klubs “Māja” prezidents, kas atbild par biedrības komunikāciju un vadību. Tuvojoties “Kopsapulcei 2021”, kurā tiks ievēlēts jauns prezidents/e, piedāvājam iepazīties ar šī gada prezidentes BENITAS OZOLAS domām par Kopsapulces nozīmi un viņas darbību Klubs “Māja”.

– Lūdzu iepazīstini lasītājus ar sevi.
Esmu jaunatnes lietu aktīviste, kurai šis ir arī kā sirds darbs. Klubs “Māja” esmu izgājusi cauri dažādiem laikiem un veidojusi aktivitātes pat vairākām paaudzēm par ļoti daudzpusīgām tēmām. Kopumā mani šajā organizācijā var sastapt jau 5 gadus, kur jau 3 no tiem pavadu valdē.

– Pastāsti, vai esi apmeklējusi kādu no iepriekšējām kopsapulcēm.
Atceros pirmo kopsapulci, kuru apmeklēju 2016. gadā. Tad es arī kļuvu par biedru. Biju nedaudz satraukusies, jo Hausu iepazinu caur vasaras nometni tajā pašā gadā, kur viss bija super neoficiāli, tad es ierados uz kopsapulci septembrī, kur viss bija super oficiāli. Pēkšņi visi tik diplomātiski runāja, uzvedās tik kārtīgi un lietoja terminus, kurus pirmo reizi dzirdēju. Pēc tam gan visi kļuva nenopietni un jokoja, pasākuma beigās kopā gājām uz kādu Vecrīgas bāru atzīmēt veiksmīgu kopsapulci, bet tas tak ir Hauss… būs gan nopietni, gan ne tik nopietni.
– Kāpēc kopsapulce ir tik svarīga biedrībai un tās biedriem?
Kopsapulce ir svarīgākais gada pasākums, jo tas nosaka, kas vadīs un pārvaldīs pār organizācijas darbību. Tas brīdis, kad jaunieši var iepazīst – kas tad mēs, valde, tādi esam. Tas ir brīdis, kad jaunieši, biedri, piedalās lēmumu pieņemšanā un ir svarīgākā tā sastāvdaļa. Tas ir brīdis, kad mums ir iespēja līdzdarboties. Šaubos, vai bez biedriem notiktu vispār kopsapulce.
– Ko ar nepacietību sagaidi no šī gada kopsapulces?
Es ļoti nevaru sagaidīt atkal tikšanos. Satikt biedrus, vecbiedrus, visus Hausa draugus un protams, manu mīļo valdi. Vēlos, lai jaunieši iedvesmojas no valdes izdarītajiem darbiem un redz potenciālu turpmākajai komandai.
– Ko biedri var sagaidīt šogad no kopsapulces?
Intrigu… haha. Šogad kā vēl nekad, iespējams, būs vairāki kandidāti uz pāris amatu pozīcijām, tāpēc katra balss būs svarīga.
– Kāds bija iemesls kandidēt uz prezidentes amatu?
Nebija iemesls, bija tikai vēlme un citu atbalsts. Raivis mani pierunāja un es sapratu, ka man nav ko zaudēt… nodomāju – kas neriskē, tas nevinnē. Vispār man patīk izaicinājumi un šis ir lielisks veids kā pārbaudīt savas spējas. Zināju, ka man patīk Hauss un aktīvāk darbojoties, iemīlēju šo vietu aizvien vairāk. Tādēļ apzinājos, ka Hauss manā dzīvē ir uz palikšanu.
Pastāsti par sajūtām, darbiem, grūtībām strādājot šajā pozīcijā?
Atbildība. Tas ir vārds, kas asociējas ar šo amatu. Es esmu atbildīga par visu – organizāciju, jauniešiem, komandu, finansēm, dokumentiem… utt. Taču tam visam nāk pa virsu tik liels gandarījums un mīlestība, ko saņemu pretī. Nenoliegšu, ir daudz kritumi, ir dienas, kad es vispār nesaprotu ko es daru. Tad ir arī tādas dienas, kad viss gan jūk un brūk, gan saliekas pa plauktiņiem. Un protams ir dienas, kad es zinu – es esmu pareizajā vietā un es mīlu to, ko es daru.
– Kādi ir prezidenta pienākumi, uzdevumi Klubs “Māja”?
Pienākumi – tāds varētu būt viens liels – komunikācija. Komunicēt ar valdi, komandu, darbiniekiem. Pārraudzīt darba uzdevumus, lai viss ritētu uz priekšu. Koordinēt procesu norisi un deleģēt uzdevumus. Vadu arī organizācijas finanses, pārraugu finanšu plūsmu. Respektīvi – ja jaunieši atnāk ar ideju, cenšos rast risinājumu, lai šai iniciatīvai piešķirtu finansējumu. Manā pārziņā ir arī dokumenti un organizācija lietvedība, taisu un parakstu svarīgus dokumentus. Protams, liels atbalsts šajā ir Patrīcija.
– Kas ir viena lieta, kuru tu paņemsi līdzi pēc darba valdē?
Uhh… lieta… Hmm. Ja varētu, labprāt paņemtu Hausa zīmogu, bet nu tas tiek nodots no prezidenta uz prezidentu. Visdrīzāk tas kas man paliks ir kontakti – gan ar hausistiem, gan ar sadarbības partneriem. No īpašībām es noteikti paņemšu pašapziņu un līderību.
– Kādi ir tavi turpmākie plāni pēc kopsapulces?
Pēc kopsapulces noteikti izbaudīšanas laiku ar biedriem afterpartijā. Esmu patīkami satraukta par to kāda būs jaunā komanda. Galvenokārt, ja es palieku kā prezidente, vēlos, lai komanda ir saliedēta un mēs jūtam atbalstu vienam no otra. Tādēļ man personīgs kontakts un attiecības ar katru ir ļoti svarīgas.
– Novēlējums vai ieteikums biedriem, jaunajai valdei.
Mēs spējam riktīgi daudz. Tu spēj sasniegt jebko, tikai jānotic savām spējām. Izaicinājumi ir forša lieta, tāpēc saki jā jebkam kas nāk Tev pretī, jo tas nāk ar nodomu.
– Jebkas cits ko vēlies piebilst intervijas lasītājiem.
Esmu milzīgi pateicīga manai tagadējai komandai un lepojos par ikkatra izaugsmi. Mēs esam paveikuši ļoti daudz šī gada laikā, un mana ticība jauniešiem tikai stiprinās!

Interviju veica
Kārlis Gailums